2 timer på flugt

Skrevet af: Sofie Ipsen og Freja Frost

Se genstande fra den ægte flugt. Flygtnimge fra Syrien har rejst med disse ting. Foto: Freja/Sofie

 

Den nye udstilling

I centrum af København er der kommet en ny udstilling: ”På flugt”. Tirsdag d. 7/3 2017 besøgte vi ved åbningstid udstillingen på Tøjhusmuseet under Nationalmuseet.

Gæsterne strømmer ind, alle med retning mod den nye udstilling.

Vi benytter os af muligheden for, at snakke med nogle besøgende om deres personlige mening ”om denne anden verden”, som udstillingen åbner op for. De besøgendes meningerne er alt fra overraskede til skuffende kommentarer.

Kvinden bag udstillingen

Det er Gitte Engholm, som står bag udstillingen, ”På flugt”.  Hun er uddannet museumsinspektør og antropolog. Nationalmuseets målsætning er, at lave udstillinger om alt, hvad der rør sig i dag i samfundet omkring os. Da Gitte Engholm gik i gang med, at arbejde med temaet flygtninge, var planen egentlig ikke at lave en udstilling, men at skrive en artikel til deres magasin. Men opgaven fandt hun så spændende, at det hurtigt blev til et større projekt. Gitte rejste derfor til den græske ø Lesbos, for at samle syriske ting ind, der kunne bruges i udstilling. Hun besøgte flygtningelejre og asylcentre, og fik snakket med en masse frivillige. Gitte Engholm fik fra sin rejse samlet en masse ting ind, som nu kan ses på udstillingen, bl.a. en af de gummibåde folk har rejst over havet med på deres flugt.

 

Hele ideen med udstillingen er, at give folk et indblik i en flygtnings rejse. Gitte fortæller os, at hun ikke ønsker, at udstillingen skal handle om, at folk skal synes, det er synd for flygtninge. Hun ønsker heller ikke, at hendes publikum bare skal læse om flygtningelejre på udstilling, men at de der imod selv kan prøve at opleve med egen krop, hvad det vil sige at flygte. Udstillingen er bygget op omkring syv temaer, hvor man med alle ens sanser og krop følger vejen igennem flugten.

 

”Udstillingen er for alle, men der er flest kvinder og familier der har besøgt udstillingen”, udtaler Gitte Engholm.

 

Gitte har brugt meget tid på, at leve sig ind i flygtningenes liv. Hun har boet et halvt år på et asylcenter med sin 3-årige dreng. Rejsen til Lesbos, og de mennesker hun har snakket med har lært hende en masse. Hun har ingen holdning til flygtninge. ”De er ligeså normale mennesker som os, de har bare større ting, at kæmpe med. Det kunne ske for os alle,” afslutter Gitte Engholm vores samtale.

 

“Jeg ved, at flygtninge har det hårdt og at det er uretfærdigt”.

Inge, 68 år

Inge er fast gæst på museet, og hun nyder at komme og se alle udstillingerne. Hun så den nye udstilling online, og fik overtalt sine små børnebørn, til at komme med. “Jeg ved, at flygtninge har det hårdt og at det er uretfærdigt. Udstillingens vilde kulisser giver mig en klump i halsen. Jeg tænker nok lidt mere over de små ting jeg brokker mig over i hverdagen, efter jeg har set udstillingen”, fortæller Inge. Inge er en af de besøgende, der gør en forskel. Hun vil nu begynde, at donere penge til flygtninge, for selv at yde en ekstra indsats.

Anette, 42 år

Vi møder børnehavepædagogen Anette, på vej ud fra udstillingen. Hun har en stor gruppe børn med, som er ret imponerede over udstillingen. Hun fortæller, at det faktisk er tilfældigt, at hun valgte denne udstilling, da børnehavebørnene blot kom derind for at se på kanoner. En reklame i fjernsynet fangede hendes opmærksomhed. Anette synes, at udstillingen har været spændende, den har ikke påvirket hende personligt, men har der imod har givet hende et andet indblik på at være flygtning. Især gummibåden fra udstillingen har virket tankevækkende, fortæller Anette os og går videre med børnene.

Mads, 19 år

Mads er ankommet med sin gymnasieklasse, og havde store forventninger til udstillingen. Han havde forestillet sig, at møde et kaos. Noget vildt, hvor hans klasse ville blive vildt overrasket, men han fortæller os, at han er ret skuffet over udstillingen. “Da jeg kiggede ind i VR-brillerne, og så flygtningelejren, så det hyggeligt ud, ikke skræmmende. Jeg er skuffet.  Udstillingen er sat flot op, men den rør mig ikke personligt, jeg har ikke lært noget nyt som jeg ikke vidste i forvejen”, siger Mads.

 

Det er mørkt, koldt, uhyggelig og slet ikke trygt. Se de vilde kulisser i videoen, fra udstillingen “på flugt”.

Lavet af: Sofie Ipsen og Freja Frost